Aș aprecia enorm dacă ați putea împărtăși din experiențele voastre de început în această carieră. M-ar ajuta să aflu ce ați fi dorit să știți la începutul drumului vostru ca și coach, lecțiile valoroase pe care le-ați învățat și perspectivele care v-au ajutat să evoluați.
Sunt câteva aspecte specifice la care mă gândesc, cum ar fi:
- Cum v-ați construit încrederea în procesul de coaching?
- Ce v-a ajutat să gestionați ritmul diferit de progres al clienților?
- Ce sfaturi aveți pentru dezvoltarea continuă ca profesionist?
- Cum ați abordat diferențele dintre coaching și terapie?
- Cum v-ați definit nișa și cum v-ați dezvoltat rețeaua de clienți?
Orice gând sau sfat pe care îl puteți oferi este de mare ajutor pentru mine și sunt convinsă că și pentru alți coachi la început de drum. Vă mulțumesc anticipat pentru deschidere și generozitate!
Dragă Narcisa,
Ai mai jos răspunsuri punctuale la întrebările tale:
1. Îți recomand să fi client de coaching la rândul tău. Fără ca tu să ai beneficii din acest proces nu cred că poți să fi autentică atunci când îi spui potențialului client ce poate obține din relația cu tine.
2 & 3. Relația cu un supervizor. Cele 3 roluri ale supervizării sunt: normativ (îți dai seama care sunt normele ce e "normal" în această profesie), formativ (înveți de la cineva cu mai multă experiență) și suportiv (e cineva care îți gestionează ție ritmul propriu de progres)
4. E un subiect atât de vast și întrebarea atât de neclară încât te invit să mă suni și să-mi dai mai multe detalii 😊
5.1. La început am lucrat cu cei care mă cunoșteau deja. Dacă nu-i poți convinge pe cei apropiați să-și schimbe prejudecățile despre a lucra cu un coach mi se pare imposibil să convingi un străin. E mai ușor să tratezi obiecțiile cuiva cu care ai deja o relație de încredere pentru că nu va vrea să o pună în pericol evitând discuția cu tine. Apoi, dacă faci treabă bună și primii clienți sunt mulțumiți, te vor recomanda fără rețineri celor apropiați lor. Așa s-a întâmplat în cazul meu. A durat mai mult dar creșterea a fost organică.
5.2. Eu unul nu pot spune că am o nișă ci doar preferințe despre un anumit "avatar" de client. Cel care este dispus să se lase provocat și educat.
Alte gânduri pe care vreau să ți le împărtășesc:
Nu e o profesie din care te poți îmbogăți, mai ales dacă faci sesiuni individuale cu oameni cu putere financiară medie. Clienții mei învestesc între 400 și 800 RON pe lună în coaching și media mea de sesiuni pe acest an este de 11 sesiuni pe săptămână.
Ia în calcul că nu poți lucra când tu sau clienții sunt în concediu și faptul că taxele la stat îți cam înjumătățesc încasările. Și dacă mai adaugi numai cheltuielile cu sediul și sesiunile tale de supervizare o să realizezi de ce puțini rezistă în timp. Cei cărora le place ce fac și ajung să fie și foarte buni la asta.
Nu e ușor însă. Mai ales la început de drum.
PS: Pe mine cel mai mult m-a ajutat atitudinea și sprijinul soției. Dacă cei dragi nu au încredere în tine și acționează ca "frânari" e foarte, foarte greu să reușești. Și în coaching, și în viață.
Marian Opran
Formator curs Magic Coaching
Dragă Marian,
Îți mulțumesc din suflet pentru răspunsul tău atât de detaliat și pentru generozitatea cu care mi-ai împărtășit din experiența ta!
Apreciez sinceritatea și claritatea cu care ai abordat fiecare întrebare, dar mai ales sfaturile practice și perspectivele realiste pe care mi le-ai oferit. Mi-au fost de mare ajutor atât explicațiile despre importanța de a fi client de coaching și de a avea un supervizor, cât și împărtășirea parcursului tău profesional. Faptul că ai oferit exemple concrete din propria ta experiență face ca aceste răspunsuri să fie cu adevărat valoroase.
M-a impresionat în mod deosebit gândul legat de sprijinul celor dragi și de rolul acestuia în succesul nostru, atât în coaching, cât și în viață. Este un aspect pe care poate îl ignorăm uneori, dar care face o diferență uriașă.
Îți mulțumesc pentru deschiderea și încurajările tale. Înțeleg mai bine acum provocările acestei profesii, dar și satisfacțiile pe care le poate aduce atunci când e făcută cu pasiune și autenticitate.
Cu recunoștință,
Narcisa