Ce pot face să renunţ la obişnuinţa de a intra de la prima oră pe reţelele de socializare?
Bună Irina,
Înainte de toate, dacă nu ai facut-o deja, explorează puțin tu cu tine de ce vrei să renunți la această obișnuință? de cele mai multe ori frica de consecințe este un motivator foarte bun.
În continuare, eu văd răspunsul deja în întrebare, e simplu, renunță la acest obicei. Nu sunt specialist în gestionarea dependențelor, dar eu în aceeași situație aș înlocui acest obicei cu un alt obicei. E greu, dar procesul în sine, faptul că te trezești dimineața cu un alt gând în minte, fie el și "nu pune mâna pe telefon, fă altceva" te va ajuta să realizezi că până la urma defapt tu deții puterea de a alege, iar în acel moment poți alege să spui NU. Iar daca în unele dimineți vei alege să spui DA, este perfect normal să alegem să facem ceea ce ne dorim și ce ne aduce plăcere.
Sper că răspunsul meu te-a ajutat. Sunt aici dacă ai întrebări de clarificare legate de răspunsul meu.
@danmihaiu, multumesc! Îmi e de folos răspunsul tău. Mai ales acel "de ce?" pus din start. Şi ideea de "alegerea e la mine!". Multumesc, Dan!
Buna Irina,
Raspunsul meu usor este sa te obisnuiesti sa faci altceva 😊 Cum? Sunt mai multe feluri, unul simplu pe care imi place sa-l recomand este cel propus de James Clear.
In cartea "Atomic Habits" James C. spune ca "nu ne ridicam la nivelul obiectivelor noastre ci cadem la nivelul sistemelor noastre de viata"-"Toti participantii la jocurile Olimpice sunt acolo sa castige, insa doar cei care folosesc cele mai puternice sisteme reusesc".
Un obicei are un ciclu de existenta de la stimul-la dorinta-la raspuns-la recompensa, iar pentru a-ti facilita formarea unui obicei ar fi bine sa respecti niste directii, de exemplu sa:
Il faci evident - daca nu este evident, lipseste stimulul
Il faci atractiv - daca nu este atractiv, va lipsi dorinta
Il faci simplu - daca nu este destul de simplu pentru tine, nu il vei putea face
Il faci satisfacator - daca nu este satisfacator, nu il vei repeta
Daca vrei sa "scapi" de un obicei, ar fi bine sa inversezi directiile de mai sus, de exemplu sa:
Il faci invizibil
Il faci ne-atractiv
Il faci greu de obtinut
Il faci nesatisfacator
In cazul exemplului tau, eu as aplica sistemul de mai sus asa:
As pune de cu seara telefonul intr-un loc in care l-as putea accesa greu, poate sa fie in bucatarie, poate sa fie in ghiozdan, oricum, in alta camera.
Mi-as propune ca de cand ma trezesc sa fac in ordine o serie de lucruri, ca un ritual, precum: inainte sa ma ridic din pat sa imi fac un "body scan" e un fel mai pretentios de-a spune ca acord atentie felului in care ma simt si diferitelor parti ale corpului meu. Ulterior m-as spala pe dinti(mie-mi place sa fac si un dus rece scurt 😉 - determina o crestere lenta a nivelului de dopamina in corp care imi seteaza o stare buna pentru restul zilei), ulterior as face putin sport. Dupa aceea pot sa ud florile si sa-mi pregatesc pachetul pentru birou sau sa fac curat etc. si uite asa a trecut o ora.
Tu cum ai folosi directiile de mai sus?
Cred ca un alt fel de a rezolva problema mai aproape de cum ar fi daca ai lucra cu un coach este si sa te intrebi de ce este important pentru tine sa renunti la acest obicei ? sau ce pierzi renuntand la acest obicei? Ce inseamna pentru tine sa nu mai faci asta? Ce vor spune oamenii despre tine, prietenii etc. daca vei reusi? sau Si dupa ce vei reusi sa nu mai intrii in prima ora pe retelele de socializare, ce urmeaza, ce vei obtine, ce vei vrea.. si dupa aceea? si tot asa.
Opinia mea este ca avantajul pe care il ai cand iti sunt intrebarile adresate de un coach este ca ai pe cineva care sa fie atent la raspunsurile tale si sa-ti dea feed-back, iar in momentele de genul poate interveni schimbarea!
Ce zici despre opinia mea?
P.S: Iti las aici un link despre relatia dintre Dopamina si Motivatie explicata de Dr. Andrew Hubberman, in care vorbeste si despre efectul opioidic al consumului de social media si despre cum poti ridica base-line-ul de dopamina!
@dragos-duna, pe scurt răspunsul tău mi se pare wow! Adică revelator pentru mine. O parte din ideile tale le regăsesc în obişnuinţele pe care le am dimineaţa, cum ar fi spălatul, sportul. Doar că telefonul e primul de care dau, pe noptieră. Şi am impresia că dacă îl pun mai departe, chiar în aceeaşi cameră, cine ştie la ce urgenţă nu aş mai putea răspunde. O să mai analizez recomandările tale şi văd cum fac şi cu poziţia telefonului la trezire 😀 O să studiez şi relaţia dintre Dopamină şi motivaţie. Mulţumesc, Dragoş!
@dragos-duna am văzut mai înainte filmulețul în care Dr. Andrew Hubberman vorbește despre dopamină și mi se pare super! Îmi vine să îl share-uiesc pe rețelele de socializare 🙂 În el am găsit și explicația pentru care prefer să fac exerciții fizice care mă duc la limită și îmi provoacă durere și febră musculară. Mă suspectam de altceva, dar acum îmi dau seama că e legat de plăcerea de după efort și durere, adică ridicarea nivelului de dopamină. Multumesc încă o dată pentru recomandările tale, Dragoș!
Buna Irina,
Avand in vedere ca spui ca “te trezesti” cu telefonul in mana, imi indica ca nu mai este o alegere constienta si a devenit mai mult o nevoie.
Ca orice obicei, cu cat il practici mai mult, cu atat mai putina atentie si energie iti necesita ca sa il mentii, astfel devenind automatism.
Eu cand vreau sa schimb un astfel de obicei, incep cu o singura intentie; sa ma prind cand incep sa initiez acel obicei in timp real. In primele zile poate ma prind mai greu dar usor, usor, timpul se reduce, nu am asteptarea sa imi iasa imediat, gandeste-te doar cat timp ai investit sa il creezi.
Unde se duce atentia, se duce si energia de obicei.
O data ce incep sa “ma prind” si nu ma mai “trezesc”, este prima indicatie ca incep sa am din nou putere asupra deciziei de a face sau nu acel lucru.
In momentul in care vezi/simti/constientizezi ca ai iar putere de decizie si nu mai alege subconstientul pentru tine automat, poti alege sa iei alte actiuni.
Daca in continuare alegi acelasi lucru, m-as intreba:
- Care este beneficiul pe care il am facand asta, ce anume castig?
- Ce imi este frica ca se va intampla daca nu fac asta?
Sper sa iti fie de folos raspunsul meu si sunt curios ce vei afla in momentul in care vei pune aceste intrebari. 😀
@ionut-cojocaru în dimineața asta "m-am prins" repede și nu m-am mai "trezit" cu telefonul în mână 🙂 Foarte bună observația ta cu faptul că mi-am format un automatism. Conștientizarea a ceea ce fac mă ajută să aleg și atunci pare totul foarte simplu. Mulțumesc, Ionuț!
@irinanghel ca orice dependenta, aceasta se inlocuieste cu un alt obicei, si eu am trecut prin asta pana cand am facut un exercitiu de 10 zile de time management in care am notat zi de zi toate activitatile carora le alocam timp , am observat ca timpul petrecut pe social media era consistent.
Ce am facut eu :
- am setat limita pe telefon pentru aplicatiile de social media
- mi-am impus ca primele 30 de minute de cand ma trezesc sa le aloc exercitiilor de respiratie, meditatie de reconectare la ziua prezenta, creare lista cu activitiatile pe care vreau sa le bifez in ziua respectiva
Ideea e sa ne tinem creierul si atentia ocupate cu ceva interesant, de asta, cum am spus si mai sus, acest obicei poate fi inlocuit de unul mult mai benefic, in functie de dorintele tale.
@xoccesscoaching durata şederii mele pe reţele nu e o problemă, nu stau prea mult. Mă deranjează doar că mă trezesc cu telefonul în mână, dând o raită peste tot. Foarte bună ideea ta cu meditaţia, obişnuiam şi eu să fac asta cu câţiva ani în urmă. E o idee să reiau această obişnuinţă. Mulţumesc, Alexandra!