Sesiuni individuale de coaching

Marian Opran

”Un om deştept rezolvă problemele, un om şi mai deştept le evită” – A. Einstein

CREZI CĂ AI O PROBLEMĂ?

Dacă ai ajuns pe această pagină și citești aceste rânduri s-ar putea să ai una.

Ceva ce ți-ai imaginat cu ceva timp în urmă că se va întâmpla … nu s-a întâmplat. Poate ai ajuns la concluzia că nici nu se va întâmpla vreodată.

Ești furios, trist, speriat sau scârbit. Sau toate la un loc. Altfel nu ai fi pe această pagină. Te-ai bucura de viața ta și de cei dragi ție.

Știu despre ce vorbesc pentru că și eu am fost în situația ta

Acum 15 ani a realizat că o relație cu o persoană importantă din viața mea nu mă satisfăcea deloc. Și nu era vorba despre soția mea, părinții sau vreun coleg sau șeful meu de pe atunci. Eram chiar EU. Eram nesatisfăcut de relația MEA cu MINE. Paradoxal pe vremea aceea nici nu știam asta.

Eram mai tot timpul furios. Nu-mi dădeam seama că eram de fapt speriat. Devenisem violent cu cei dragi. Mă simțeam un impostor și schimbam locurile de muncă odată la maxim 2 ani. Am schimbat 7 joburi în 10 ani. Toate foarte bine plătite.

Fugeam de ceva și nu știam de ce sau de cine. Eram speriat și fugeam de … mine. Îți poți imagina cât de inutil era ce făceam? Unde naiba să te ascunzi de tine?

Ce mi-am dat seama acum 10 ani a fost că multe dintre lucrurile pe care le „știam” despre mine și despre viață erau de fapt ceea ce învățasem de la alții. Cândva demult. Și de la mai mulți.

Nu mă gândisem nici o clipă până la 40 de ani să pun la îndoială anumite lucruri despre mine. Sau despre muncă, bani și fericire. Credeam că știu ce înseamnă toate astea și mai credeam că acele gânduri erau reale.

Mă cunoșteam atât de puțin. Acum cred și eu că era normal să fiu speriat și să fug de o persoană pe care nu o cunoșteam mai deloc …

Mi-au trebuit 3 ani să constat că marea majoritate a ceea ce credeam despre mine era fals și că dialogul din mintea mea putea fi schimbat. Odată ce am început să schimb ceea ce-mi spuneam eu-mie, a credințelor despre mine, s-a schimbat și relația mea cu mine. Și treptat s-au îmbunătățit și relațiile mele cu toți ceilalți.

Mi-ar fi plăcut să citești că am reușit singur

Crezi că dacă citești mult, înțelegi ce citești și vei pune singur în practică ce ai citit vei reuși să te schimbi la un moment dat. Te duci la cursuri de dezvoltare personală și cumperi cursuri on-line. Și eu, ca și tine, am crezut mult timp că asta am de făcut ca să reușesc să mă schimb. Credeam asta pentru că fusesem învățat să cred asta.

Eu unul nu am reușit de unul singur. Poate tu încă crezi că vei reuși. Eu însă am căutat ajutor și am fost ajutat. Am intrat într-o relație cu un profesionist în schimbarea mentalității oamenilor. Apoi cu mai mulți. Am învățat din relația cu ei să-mi schimb modul în care vorbesc cu mine în mintea mea. M-am lăsat afectat de ei pentru a avea efect asupra mea. A durat ceva dar a meritat!

Problema conștiinței umane este că se co-creează doar într-o relație

Poate ai auzit și tu vorba lui Einstein care spunea că ”problemele care apar la un nivel de cunoaștere pot fi rezolvate doar la un nivel de cunoaștere superior”. Eu credeam că se aplică doar în inginerie sau tehnologie. Nu și în relațiile interumane. Sau în relația MEA cu MINE.

Cunoașterea ta și a lumii începe în familia de origine și continuă la școală cu profesorii și cu prietenii din jurul casei. Nu mai știi ca adult „când” și „de la cine” ai învățat să te porți așa cu tine și cu ceilalți. Foarte multe astfel de credințe le-ai înghițit pe nemestecate. Și le crezi adevărate și astăzi fără să te îndoiești nici o clipă de asta. Iar ele îți influențează inconștient comportamentul și cauzează marea majoritate a problemelor relaționale pe care le ai acum, în prezent.

Soluția pentru conștiința umană este că se poate re-creea tot într-o relație

Ce e nevoie să realizezi este că învățarea este un proces nu un eveniment. Mai mult, este un proces relațional. Social. Uman. De aceea de cele mai multe ori dezvoltarea personală nu se face citind sau mergând la evenimente, fie ele chiar și intitulate „cursuri”. Se face PERSONAL. Mai întâi cu o altă persoană, apoi cu propria persoană.

Indiferent ce vârstă ai, experiențele de azi au același impact de învățare ca și cele din copilărie sau adolescență. E nevoie de interacțiunea socială cu o altă ființă umană care să te observe o perioadă și să te influențeze. Există un principiu în fizica cuantică care se aplică și în relațiile inter-umane: ”observatorul modifică fenomenul observat”. Până să ajungi propriul observator e nevoie să înveți „ce” și mai ales „cum” să observi.

Poate îți este greu să crezi că ceea ce afirm e adevărat dar este foarte ușor de verificat în realitate. Dacă nu ar fi adevărat că te poți schimba la orice vârstă, nici un om nu ar evolua. Ar fi condamnat să facă ce a fost „programat” să facă în trecut de experiențele prin care a trecut. De oamenii cu care a relaționat. Ar rămâne cu același fel de a gândi și a se purta. Pentru totdeauna!

Care poate fi soluția pentru tine?

Tot ceea ce ai nevoie ca să schimbi situația în care te afli în prezent este să-ți creezi o nouă relație. O relație:

  • cu o persoană căreia să-i permiți să se îndoiască de credințele tale.
  • profesională cu scop declarat de învățare, ce are potențialul să te schimbe.
  • cu un profesionist pe care să-l plătești pentru competențele lui.
  • care va transforma toate relațiile pe care le ai cu cei din jur

Te asigur că suma investită în tine este mult mai mică decât ce te va costa să nu schimbi ceea ce crezi și te limitează. Pentru că te va costa și într-un caz și în celălalt. Depinde ce anume.

Pentru unii dintre clienții mei prețul plătit a fost sănătatea, pentru alții lipsa unui partener sau mersul la un job în care au ajuns să se urască atât pe ei cât și pe cei cu care lucrează.

Poate prețul pe care îl cer pentru serviciile mele ți se pare mare. Pentru unii chiar este. Pentru mine însă reprezintă o mică parte de recuperare a bucăților mari din viața mea pe care le-am investit în ultimii 10 ani de pregătire. Timp, efort și bani. O investiție de care acum poți beneficia și tu cum așa cum am beneficiat și eu la rândul meu ori de câte ori am avut nevoie. Și încă am.

În loc de încheiere …

Dacă ai reușit să citești până aici înseamnă că eu mi-am făcut treaba. Sunt mulțumit că am reușit să scriu ceva ce știi că este adevărat într-o oarecare măsură și in cazul tău. Altfel nu cred că citeai până aici.

Acum e rândul tău să te decizi dacă vrei să fi ajutat să îți rezolvi problema și să eviți altele similare pe viitor. Eu mă ofer să-ți fiu partener de re-învățare așa cum am fost pentru cei peste 500 de clienți cu care am lucrat din 2012 până acum. Oameni ca și tine care au învățat cum să găsească cea mai bună soluție pentru problemele lor. Și chiar au ajuns să-i ajute și pe alții să facă asta, unii pe prieteni, alții pe membrii familiei sau pe colegii de serviciu.

Când te hotărăști, sună-mă la 0723.260.552. Vedem noi atunci ”ce și cum facem” mai departe …