Preț sesiuni coaching de echipă

Prețuri

Una dintre cele mai dificile sarcini ale unui Coach de echipă este să prezinte o ofertă de preț pentru acest serviciu. Inclusiv pentru mine. După ce ai să termini de citit acest articol ai să înțelegi mai bine motivele.

Despre particularitățile procesului și dificultatea de a înțelege ”ce este coachingul de echipă?” și ”ce face un coach de echipă?” am scris >>> AICI <<< Dacă nu ai citit încă articolul îți recomand să o faci acum, înainte de a citi mai departe, pentru că termenii folosiți mai jos i-am explicat deja acolo.

PS: Ca să înțelegi mai ușor cum poți evalua o oferă de coaching de echipă, am ales să-ți explic în detaliu procesul meu de contractare pentru acest serviciu.

PPS: Ce vei citi mai jos este o „ofertă standard” care poate constitui baza unei discuții dacă ești interesat(ă) să colaborăm.

Prima fază a contractării

Prima etapă – Agrearea scopului inițial al procesului de coaching

De obicei, prima întâlnire pe care o am este cu persoana responsabilă de achiziționarea serviciilor de dezvoltare ale companiei („comanditarul”) și durează circa 2 ore.

Principalul meu scop este să descopăr cât de clar sunt identificate nevoile de dezvoltarea ale echipei. Un alt scop este să explorez împreună cu acesta răspunsurile la următoarele două întrebări

„care este schimbarea pe care vrei să o observi la echipă la finalul procesului de coaching?”

și

„care sunt beneficiile pe care această schimbare estimezi că le va produce în organizație?”

De multe ori este nevoie ca această primă întâlnire să fie urmată de o întâlnire comună cu Beneficiarul serviciului de coaching pentru a obține un răspuns clar și agreat la aceste două întrebări și a defini împreună scopul inițial al procesului de coaching.

A doua fază a contractării

A doua etapă – Culegerea de informații de la echipă

Odată definit scopul procesului de coaching, urmează un proces de culegere de informații de la echipa „‘țintă”: fie derulat prin chestionare, fie prin interviuri față-în-față cu membrii acesteia, fie prin ambele metode, după cum am convenit cu Beneficiarul serviciului. Fac acest lucru deoarece de multe ori există diferențe de percepție asupra modului în care oamenii percep „problemele” și pentru că am nevoie de mai multe informații ca să decid dacă ceea ce ofer eu poate fi o soluție pentru situația cu care se confruntă clientul. Această etapă de descoperire a nevoilor de dezvoltare se încheie cu un raport cu concluziile mele despre modul în care „văd” eu problema pe care o are echipa, o propunere a procesului prin care îmi propun să o soluționez precum și o planul primei sesiuni de coaching cu echipa. Raport care mă aștept ca să fie plătit de către client. Și el nu. Pentru că pentru el este ceva ne-obișnuit. Iar pentru mine reprezintă ”muncă” și o valoare pe care el o primește. Chiar dacă decide să nu mergem mai departe împreună.
A treia fază a contractării

A treia etapă – Agrearea planului primei sesiuni de coaching

Raportul meu și propunerea planului primei sesiuni cu echipa vor fi agreate într-o discuție comună cu Comanditarul și Beneficiarul și vor constitui o Anexă a contractului comercial dintre părți.

În această sesiune cele mai importante aspecte de stabilit sunt:

”cum și cât de des vom măsura progresul echipei?”

și

cum ne vom da seama că procesul de coaching s-a încheiat?”

Dacă totul merge bine, vom semna contractul comercial de furnizare al serviciului dintre părți. Pe baza acestuia, voi emite prima factură fiscală ce va conține contravaloarea fazelor 1, 2 și 3, plus suma pentru prima sesiune.

Iar dacă nu putem ajunge la un acord … procesul de contractare se oprește aici.

A patra etapă a contractării

A patra etapă – Desfășurarea procesului de coaching cu echipa

Prima sesiune de coaching de echipă Prima sesiune de coaching cu echipa durează în general 3 ore și este urmată de o sesiune retrospectivă de evaluare de o oră cu Beneficiarul sau liderul echipei. Următoarele sesiuni de coaching de echipă Abia după prima sesiune de lucru cu echipa, în urma sesiunii retrospective de evaluare cu Beneficiarul, am suficiente informații ca să pot propune  planul de intervenție pentru a 2-a sesiune. Voi prezenta Beneficiarului acest plan într-o sesiune de lucru de o oră în care acesta va contribui la co-crearea planului final al următoarei sesiuni. În cazul în care suntem de acord cu propunerea, procesul de coaching continuă sesiune de sesiune și durează până când echipa obține performanța sau schimbarea dorită agreate de comun acord la început. Iar din punct de vedere comercial, fiecare plan de sesiune va constitui o Anexă la contractul inițial de colaborare. Și o nouă factură. Ultima sesiune Vom încheia procesul de coaching cu echipa cu o „sesiune de celebrare” a succesului, când vom evidenția împreună competențe dobândite de membrii echipei precum și cum acestea pot fi transferate în alte contexte sau diseminate în organizație.

Preț (fazele 1, 2 și 3)

sesiune de coaching cu echipa (1 + 3 + 1 ore)

500 Euro

50 Euro preț „echivalent” pe oră x 10 ore (*)

Preț (faza 4)

sesiune de coaching cu echipa (1 + 3 + 1 ore)

400 Euro

80 Euro preț „echivalent” pe oră x 5 ore (*)

(*) în realitate numărul de ore muncite este mai mare și include redactarea planurilor inițiale de intervenție pentru sesiuni, rapoarte de feedback și alte documente dar am decis să împart suma numai la numărul de ore de interacțiune „directă” cu clientul pentru a fi mai ușor de comparat cu alte servicii.