Seria a 5-a (Modulul 1: 29-30 Ian. 2022  …  Modulul 11: 17-18 Dec. 2022)

Vezi mărturiile absolvenților celor 4 serii precedente pe linkul de mai jos

>>> Ce spun absolvenții? <<<

De unde vine numele acestui curs?

Eu și Richard Bandler

Cei mai mulți dintre oameni consideră „magice” toate experiențele cărora nu le pot găsi o explicație, de obicei una logică.

Arthur C. Clarke, unul dintre autorii favoriți ai copilăriei mele, cunoscut ca unul dintre „Cei Trei Mari” autori de science fiction alături de Robert A. Heinlein și Isaac Asimov, spunea că:

Orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie.

Numele cursului este inspirat de cartea „Structura magicului” scrisă de Dr. Richard Bandler și John Grinder, co-fondatorii Programării Neuro-Lingvistice.

Richard și John fost primele două modele pe care l-am studiat temeinic și cu pasiune. Al treilea model este încă Eric Berne, părintele Analizei Tranzacționale. Acești profesioniști și-au căpătat renumele de „magicieni” datorită transformărilor miraculoase pe care reușeau să le producă în comportamentele oamenilor cu care lucrau.

MAGIC COACHING este un curs de formare în profesia deSpecialist în activitatea de coaching” în care am inclus principiile etice și tehnicile de influențare a oamenilor folosite de acești „magicieni”.

Vezi mărturiile absolvenților celor 4 serii precedente pe linkul de mai jos

>>> Ce spun absolvenții? <<<

Cine sunt eu și de ce ai studia cu mine?

Marian Opran

Până acum 10 ani nu știam nimic despre psihologie. Ca absolvent de Politehnică și Director într-o companie din domeniul telecom eram sceptic referitor la acest domeniu, scepticism accentuat de o grămadă de prejudecăți și ignoranță.

În 2009 am trecut printr-o experiență personală care m-a marcat și după 3 ani de studiu pentru a înțelege ce mi s-a întâmplat am realizat că mi-am găsit cu adevărat pasiunea. 

Așa că la finalul anului 2012, după absolvirea cursului de Practitioner NLP, am decis să renunț la toate „beneficiile” funcției din multinaționala unde lucram, am devenit Coach profesionist.

Nu am să te mint că mi-a fost ușor să-mi schimb profesia la 43 de ani. Știam însă din experiență că toate începuturile sunt dificile. În plus, nu-mi era teamă de eșec. Dar nici de succes 😉

Am rămas până astăzi la fel de pasionat ca în prima zi de mintea umană și de modul de a o folosi pentru obținerea performanței. Și asta mi-a dat energie și m-a ajut să continui:

 • în 2013 am devenit NLP Master Practitioner și Licensed Associated NLP Coach,
 • în 2014 m-am înscris la cursul de formare în Analiză Tranzacțională pe care îl urmez și în prezent (mi-am planificat examenul internațional de Analist Tranzacțional Certificat în Consiliere pentru anul 2022)
 • în 2015 am devenit unul dintre primii Specialiști în activitatea de coaching, o profesie nouă, acreditată din anul 2014 de statul român prin Autoritatea Națională pentru Calificări
 • în 2016 am fost recertificat NLP Master Practitioner și Licensed Associated NLP Coach
 • am pregătit 29 de cursanți în cele 4 serii precedente de până acum (2017-2021)
 • am făcut din 2012 până în prezent peste 1.000 sesiuni de coaching individual cu aproximativ 800 de clienți plătitori

Pentru cine este acest curs?

Pentru cine e cursul

Atunci când am creat acest curs m-am gândit în special la cei care vor să practice legal profesia de Coach și să poată fi plătite pentru serviciile oferite.

Un Specialist în activitatea de coaching este un profesionist capabil să faciliteze clienților săi conștientizările și schimbările de stare emoțională care să genereze acțiuni eficace pentru depășirea problemele cu care se confruntă.

Oricine poate beneficia însă de dobândirea abilităților de Coach deoarece acestea îmbunătățesc relațiile de familie, cu prietenii sau colegii de muncă precum și performanța profesională, chiar dacă am gândit cursul pentru viitorii profesioniști.

În plus, așa cum scria Daniel Zărnescu în cartea sa ”Antreprenoriat – drumul personal de la angajat la antreprenor”, motivul pentru care el îi îndeamnă pe toți antreprenorii și managerii să urmeze cursuri de coaching este că:

„disciplina coachingului îți oferă acea flexibilitate în gândire astfel încât să poți vedea în perspectivă” 

Așa că indiferent care este motivul inițial pentru care te înscrii, până la finalul cursului vei dobândi  una dintre cele mai importante competențe ale unui Coach de succes:

Vei știi ce să întrebi și ce să te întrebi atunci când apar „problemele”!

Ce îți oferă programul de pregătire?

Prin felul în care l-am conceput și îl voi susține, cursul:

1. Îți oferă 180 de ore de interacțiune directă atât cu mine cât și cu colegii tăi, din care 60 de ore vor fi alocate pentru însușirea cunoștințelor teoretice și 120 de ore pentru dobândirea abilităților practice.

2. Îți facilitează însușirea conceptelor și tehnicilor prin punerea lor în practică în sesiuni de coaching cu colegii astfel încât să îți schimbi experiențial percepțiile, atitudinile, deciziile și comportamentul.

3. Îți asigură instalarea mentalității și atitudinii specifice unui coach de succes prin supervizare și feedback în timp real în timpul cursului, atât de la mine cât și de la colegii tăi.

4. Îți permite dezvoltarea și optimizarea personală necesare înțelegerii trăirilor și problemelor cu care se confruntă clienții de coaching astfel încât să fii flexibil să lucrezi cu cât mai multe tipuri de persoane și de provocări.

5. Respectă în totalitate standardul de pregătire al profesiei de Specialist în activitatea de coaching pe care-l poți citi în întregime >>> AICI <<<

Care este structura celor 11 Module

Modulul 1
 • Psihologia învățării și schimbării la adulți: modelele lui Driscoll, Kolb & Gibs și cele 4 niveluri de schimbare
 • Fundamentele teoretice: definiții, competențele de bază, codul etic, cei 4 piloni și cele 3 perspective ale coachingului
 • Diferențele față de alte profesii similare: psihoterapie, consiliere, mentorat, management, training, consultanță
 • Adoptarea atitudinii (mentalității) de Coach: presupoziții despre schimbare și comunicare
Modulul 2
 • Limbajul și procesele universale de modelare ale realității: Deleția, Generalizarea și Distorsionarea
 • Rolul și importanța comunicării în coaching: scopul comunicării, canale, tipuri, niveluri, dificultățile și legătura cu acțiunea
 • Metamodelul limbajului: tehnica NLP de analiză a comunicării și utilizarea ei eficace în coaching
Modulul 3
 • Etapele procesului de coaching și cele 4 tipuri de contracte folosite în Life Coaching
 • Contractarea în coachingul individual și cea ”trilaterală” folosită în lucrul cu grupurile sau organizațiile
 • Tehnici pentru crearea cadrului procesului de coaching: tăcerea, ascultarea activă, interogarea și confruntarea empatică
Modulul 4
 • Stabilirea obiectivelor de coaching: criteriile de bună formă și resursele necesare realizării acestora
 • Modelul GROW de structurare a unui proces de coaching: Goal (Obiectiv), Reality (Starea actuală), Options (Opțiuni), Will (Acțiuni concrete)
Modulul 5
 • Personalitatea și comunicarea din perspectiva Analizei Tranzacționale: cele 3 stări ale Eului, scenariul de viață, tipuri de tranzacții și analiza acestora, cele 3 reguli de comunicare folosite în coaching
Modulul 6
 • Instrumente psihometrice și folosirea lor în coaching: Myers–Briggs Type Indicator & Adaptările de Personalitate
Modulul 7
 • Lucrul cu sistemul de crezuri și convingeri limitatoare al clientului: modelul nivelelor neurologice a lui Robert Dilts
 • Tehnici de recadrare folosite în coaching
Modulul 8
 • Lucrul cu sistemul de valori ale clientului: tipuri de valori și stabilirea ierarhiei valorilor
 • Strategia de optimizare a emoțiilor inadecvate ale clientului: conștientizarea limbajului secret al emoțiilor
Modulul 9
 • Abordarea sistemică în coaching: cadranul competențelor și definirea sistemică a problemei, importanța și influența ”rolului social”
 • Coachingul relației de cuplu: etapele relației, valorile, familia din puct de vedere sistemic și granițele psihologice
Modulul 10
 • Managementul și vânzarea serviciilor de coaching: identificarea avatarului clientului de coaching, structurarea unui mesaj eficient de marketing, scriptul sesiunii de vânzări și tratarea obiecțiilor
Modulul 11
 • Examen: probă teoretică și practică

Cu ce diferă acest curs de altele similare?

Cu ce e diferit acest curs?

1. Te poți înscrie la acest curs doar după ce avem o discuție prealabilă. 

Fac asta încă de la prima serie pentru că îmi doresc să clarificăm de la început care sunt așteptările tale de la acest curs. Și pentru ca pe durata cursului să existe un climat de încredere și siguranță, favorabil dezvoltării personale a fiecărui participant.

2. Am limitat numărul maxim de participanți la 12 persoane.

Am decis să lucrez cu o grupă mai mică pentru că îmi doresc să am timp suficient să lucrez cu tine și te pot superviza în lucrul cu colegii săi.

3. Cursul va fi ONLINE, pe platforma ZOOM.

În plus, toate modulele cursului vor fi înregistrate și vei avea acces la înregistrările video ale acestuia.

Asta nu înseamnă că prezența la curs este opțională. Dacă vrei ca la final să obții diploma eliberată de ANC, e nevoie să participi la curs cel puțin 90% din timp (10 module din cele 11).

Țin mult la prezență și pentru că este esențial din punct de vedere psihologic ca grupul să aibă o componență stabilă în timp.

Ce competențe și abilități vei dobândi participând la acest curs?

I am special

La finalul cursului vei constata atât tu cât și colegii tăi că ți-ai însușit și ești capabil să demonstrezi practic următoarele competențe profesionale specifice unui Specialist în activitatea de coaching:

1. Înțelegerea fundamentelor procesului de coaching și cunoașterea domeniului de aplicare

 • Folosești cunoștințe de profunzime cu privire la modelele învățării la adulți precum și modele de schimbare la nivelul percepției, atitudinilor și comportamentelor acestora
 • Ești conștient de oportunitățile și limitele din domeniul coachingului
 • Faci diferența dintre coachingul individual și cel de grup
 • Cunoști și ești dispus să te angajezi să respecți normele codului etic al Asociației pentru Coaching Profesionist din Romania (ARC Pro)

2. Setarea identității de coach

 • Ești dispus să nu știi și să-ți asumi riscuri
 • Ai abilitatea să iți gestionezi propriile trăsături de personalitate, nevoi și așteptări, puncte forte și limite
 • Ai încredere să îți schimbi punctele de vedere și să experimentezi noi posibilități de acțiune
 • Ai încredere să lucrezi cu emoții puternice și să îți gestionezi propriile emoții fără a te lăsa pradă emoțiilor clientului
 • Îți iei angajamentul să te dezvolți continuu și să apelezi la supervizare ori de câte ori ai nevoie să înțelegi influențele pe care le aduci în procesul de coaching

3. Stabilirea relației comerciale

 • Comunici în mod clar diferențele dintre coaching, consiliere, psihoterapie și alte profesii de sprijin similare: consultanță, mentorat, management, training, etc.
 • Înțelegi și discuți eficient cu clientul clauzele contractuale specifice relației de coaching: logistica, costurile, programarea, cine și dacă alte persoane vor fi incluse precum și rolul lor, etc.
 • Evaluezi în mod realist potențialul de dezvoltare și schimbare din sistemul clientului și aderi la agenda acestuia
 • Stabilești dacă există o potrivire eficientă între metodele tale de coaching și nevoile potențialului client și dacă ești dispus să lucrezi cu acesta

4. Stabilirea alianței de coaching – „contractul psihologic”

 • Ești familiarizat și ai capacitatea de a explica noțiunea de „contract psihologic” în contextul unei probleme specifice clientului
 • Stabilești norme clare referitoare la ceea ce este acceptabil și ce nu este acceptabil în cadrul relației de coaching, ce anume îi oferi clientului și ce nu, precum și asupra responsabilităților tale și ale lui
 • Clarifici împreună cu clientul obiectivele procesului de coaching precum și agenda fiecărei sesiuni
 • Treci dincolo de cuvintele clientului atunci când îi evaluezi preocupările, nelăsându-te limitat de descrierile acestuia
 • Manifești o preocupare autentică față de binele și viitorul clientului
 • Dai permanent dovadă de integritate personală, onestitate și sinceritate
 • Stabilești înțelegeri clare și îți respecți promisiunile
 • Afirmi clar scopul tehnicilor sau exercițiilor și obții acordul prealabil al clientului înainte să le folosești
 • Te exprimi clar și direct atunci când împărtășește idei sau oferi feedback
 • Ceri permisiunea pentru a aborda în procesul de coaching aspecte noi, sensibile
 • Evaluezi împreuna cu clientul progresul făcut de acesta atât pe parcursul cât și la finalul procesului de coaching

5. Facilitarea schimbării și obținerii de rezultate

 • Pui sub semnul întrebării afirmațiile limitatoare ale clientului, pentru a crea o înțelegere mai profundă a experiențelor acestuia
 • Pui întrebări deschise ce creează mai multă claritate, noi posibilități sau tragerea de învățăminte
 • Pui întrebări care modifică presupunerile inițiale ale clientului și determină descoperirea, înțelegerea, implicarea sau acțiunea
 • Pui întrebări ce ajută clientul să avanseze spre dorințele sale, nu întrebări ce determină clientul să se justifice sau să privească spre trecut
 • Soliciți în mod clar de la client acțiuni care să-l poarte spre obiectivele pe care și le-a stabilit
 • Urmărești punerea în practică, întrebând clientul despre acțiunile pe care clientul s-a angajat să le realizeze în sesiunile precedente
 • Dezvolți capacitatea clientului de a lua decizii, de a-și aborda preocupările principale și a se dezvolta obținând feedback, de a-și determina priorități și stabili ritmul propriu de învățare, reflectând la experiențele sale
 • Promovezi auto-disciplina clientului și îi atragi atenția asupra responsabilității față de ceea ce spune că va face, rezultatele acțiunilor pe care și le propune sau față de un anumit plan care conține termene de finalizare a acțiunilor
 • Atragi atenția clientului, în mod constructiv, asupra faptului că nu a realizat acțiunile pe care și le-a propus să le facă

Care este calendarul cursurilor?

Calendar module

Programul de pregătire pentru Seria a 5-a este structurat astfel:

 • 11 module de weekend, Sâmbătă & Duminică
 • programul de studii, între 9:00 – 13:00 şi 14:00 – 18:30

Cele 11 module ale cursului se vor desfășura la următoarele date:

Ianuarie 2022

29 – 30  

Februarie 2022

19 – 20

Martie 2022

19 – 20

Aprilie 2022

 16 – 17

Mai 2022

14 – 15

Iunie 2022

18 – 19

Iulie – August 2022

– – –

Septembrie 2022

24 – 25

Octombrie 2022

15 – 16

Noiembrie 2022

5 – 6

Noiembrie 2022

26 – 27

Decembrie 2022

17 – 18

Cum pot obține certificatul de la ANC?

Diploma-Coach-ANC

Pentru a putea obține certificatul de ”Specialist în activitatea de coaching” eliberat de către Autoritatea Națională pentru Calificări, este necesar:

 • să deții o ”Diploma de licență” eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată
  și
 • să ai minim 3 ani de experiență în muncă sau în domeniul voluntariatului (pe bază de contract de voluntariat)

Evaluarea finală pentru obținerea certificatului se va desfășura în cursul lunii Aprilie sau Mai 2023 la o dată agreată de comun acord de către toți participanții.

Cerințele preliminare pentru înscrierea și susținerea examenului de certificare ANC sunt următoarele:

1. Să aduci la finalul cursului o sesiune înregistrată pe care să o folosești în supervizare ca să ne demonstrezi, atât mie cât și colegilor tăi, deprinderea abilităților practice de Coach.

2. Să completezi la finalul cursului un test grilă cu 20 de întrebări cu răspunsuri multiple care să dovedească că ți-ai însușit cunoștințele teoretice predate la curs.

3. Să susții și să documentezi un număr de 60 de ore de coaching cu minim 5 clienți reali diferiți (pro bono sau contra cost).

4. Să întocmești un plan de afaceri cu tema: „Modelul meu personal de coaching” pe care o să-l prezinți în fața comisiei ANC.

Care este valoarea investiției?

Ce poți face dacă ai nelămuriri sau întrebări?

Marian Opran

– trimite-mi un email la adresa marian.opran@magic-coaching.ro

– scrie-mi un mesaj pe WhatsUp la 0723.260.552

Îți promit că voi citi cu atenție ce primesc de la tine și că îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

Marian Opran
Formator „Magic Coaching”