Coaching de echipă

Coaching de echipă - o nouă modalitate de lucru

Prin COACHING DE ECHIPĂ sau TEAM COACHING este definită o nouă manieră de lucru a membrilor unei echipe, în care un specialist (Team Coach-ul) folosește o metodologie specifică pentru ca echipa să producă rezultate pe care altfel nu ar reuși să le obțină.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește cuvântul „specialist” ca:

„o persoană care cunoaște temeinic o disciplină, o problemă în domeniul căreia profesează”.

iar cuvântul „metodologie” ca:

totalitatea procedeelor, a metodelor de cercetare folosite într-o știință.

Ce face un coach de echipă?

Ce face un „coach de echipă”?

Specialitatea unui Coach de Echipă este SCHIMBAREA stării mentale a membrilor echipei cu scopul de a crește PERFORMANȚA relațiilor dintre ei.

Poate că te-a surprins faptul că am început articolul cu o definiție. Însă …

Un coach de echipă este un specialist în comunicare.

De aceea, unul dintre principalele lucruri pe care le fac când lucrez cu o echipă este să mă asigure că toată lumea are aceeași înțelegere asupra conceptelor folosite deoarece comunicarea este prin însăși natura ei incompletă și neclară. Așa că, am ales încă de la început să clarific cât mai bine pot conceptele din acest articol și am să continui să fac asta și în continuare 😉

Un coach de echipă este și un specialist în învățare.

„Învățarea” și „schimbarea” sunt pentru mine cuvinte sinonime și concepte interschimbabile. Îți poți da seama că o persoană a învățat ceva doar atunci când poți observa o schimbare în felul în care aceasta se poartă. Doar atunci când face ceva diferit față de ceea ce ar fi făcut înainte de procesul de schimbare.

Coachingul de echipă - un proces de învățare

 Un alt lucru pe care îl fac încă de la prima întâlnire cu clientul este să-i explic acestuia că:

Învățarea este un proces, nu un eveniment.

Rolul meu de coach de echipă, spre deosebire de al unui trainer sau consultant, este să fiu alături de clienții mei pe tot parcursul schimbării. Să observ interacțiunile dintre membrii echipei, să le ofer feedback „în timp real” și să întrerup tiparele de relaționare ineficiente cu momente de reflecție. Apoi, să-mi planific viitoarele intervențiile de învățare ale echipei în funcție de ceea se s-a întâmplat în sesiune.

Aceste particularități există în orice relație de coaching nu numai în coachigul de echipă și fac ca durata procesului de schimbare să nu poată fi estimată de la început. Un aspect despre care am să-ți mai vorbesc până la final.

Coachul de echipă și învățarea "just-in-time"

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce face un coach de echipă am să fac o analogie cu un exemplu din lumea sportului. Până la urmă cuvântul coaching de acolo își trage originile.

Te poți gândi la un coach de echipă ca la antrenorul unei echipe de baschet.

Momentele de reflecție din sesiunile de coaching sunt asemănătoare celor de time-out din timpul partidelor de joc. Echipa are prilejul să primească feedback de la antrenorul care observă de pe margine ceea ce din teren, în „febra jocului” și ” a rezultatului”, este mai dificil sau chiar imposibil de observat. Coachul are prilejul, în acel timp scurt, să le aducă aminte sau să le propună jucătorilor o tactică de joc cu care aceștia îți pot îmbunătăți semnificativ jocul până la finalul partidei.

Apoi, după terminarea partidei, coachul împreună cu jucătorii fac o retrospectivă a lucrurilor care au mers bine precum și a celor la care vor să lucreze în continuare pentru a-și crește performanța.

Contractul trilateral în coachingul de echipă

Cine este „clientul” în coachingul de echipă?

Până acum am menționat de câteva ori cuvântul client și cred că a venit momentul să clarific și acest aspect deoarece este unul dintre cele mai „neclare” concepte din coachingul de echipă. De aceea îi voi dedica o atenție specială în acest articol.

Am să-ți descriu în continuare cum să desfășoară de regulă contractarea unui astfel de serviciu.

Ca orice proces de coaching și acesta începe cu o persoană nemulțumită dar mai ales afectată de starea de performanță a unei echipe. O persoană care decide că vrea să schimbe acest lucru deoarece consideră beneficiile schimbării mai importante decât efortul sau investiția. „Că merită!”

În metodologia de coaching această persoană poartă denumirea de Beneficiarul serviciului iar în metodologia de project management de Sponsor – „persoana cea mai interesată de succesul proiectului, cea care are cel mai mult de câștigat„. O precizare util de menționat și în contextul de coaching de echipă.

De cele mai multe însă, eu sunt contactat de o altă persoană decât cea afectată, de o persoană care este responsabilă de achiziționarea serviciilor de instruire, training sau dezvoltare. Acest tip de contractare al relației de sprijin poartă denumirea în coaching de „contractare trilaterală” iar persoana care comandă serviciile se numește „Persoană de Contact”, „Contact” sau „Comanditar”.

Iar echipa cu care Beneficiarul și Comanditarul doresc să lucrez se numește „Țintă”. Ai în partea stângă a textului o reprezentare vizuală a celor „3 actori” implicați (până acum) în proces.

Noțiunea de „contract trilateral” provine din Analiza Tranzacțională, unde a fost dezvoltată de către Fanita English. Versiunea originală ilustra relația triunghiulară dintre un asistent social sau un terapeut, un judecător și beneficiarul unei îndrumări terapeutice prescrise pe cale judecătorească.

Iar dacă ții cont că de multe ori Ținta nici nu știe de intențiile Beneficiarului sau ale Comanditatului și că Beneficiarul nici măcar nu face parte din echipa Țintă poate că înțelegi de ce am spus că voi dedica o atenție specială subiectului.

Cine este clientul în coachingul de echipă?

Într-un astfel de context, deopotrivă obișnuit și complex, unui coach de echipă îi vine uneori greu să decidă cine anume trebuie considerat adevăratul client. La o asemenea întrebare, el are la îndemână cel puțin două răspunsuri posibile:

  • Poate ține cont de faptul că este plătit de conducere, care definește viziunea, misiunea, obiectivele, scopurile și mijloacele organizației. Ca urmare, ultimul cuvânt îl va avea de spus actorul plasat pe cea mai înaltă treaptă ierarhică, adică Beneficiarul sau Sponsorul,

sau

  • Poate avea în vedere că liderul și membrii „echipei țintă desemnate”, eșaloanele inferioare ale sistemului, sunt cele mai competente în a-și defini adevăratele nevoi.

Din păcate, oricare din aceste opțiuni prezintă riscul de a trece drept incompetent în ochii celeilalte jumătăți a sistemului. Dacă coachul de echipă se plasează de partea superiorilor ierarhici își va pierde credibilitatea în rândurile personalului, iar dacă trece de partea personalului va fi privit cu suspiciune de către membrii conducerii.

Clientul procesului de coaching de echipă este organizația clientului iar un coach de echipă se pune în slujba sistemului, nu doar a unora dintre membrii acestuia.

Fiecare actor semnificativ din cadrul organizației trebuie perceput de către coach ca reprezentând organizația în întregul ei, dincolo de orice interese individuale sau personale. 

Acum sper că ai înțeles care a fost motivul pentru care am investit mai mult timp ca să clarific acest aspect.

Contractarea ecologică a serviciului de coaching de echipă

Cum se desfășoară o „contractare ecologică” a serviciului de coaching de echipă?

Spuneam la începutul articolului că o să-ți mai vorbesc de durata procesului de coaching și de faptul că intervențiile de învățare sunt planificate de coach în funcție de ceea se s-a întâmplat „în timp real” în sesiunile de lucru. O să fac asta imediat după ce îți clarific ce înseamnă „contactarea” în coaching, termen ce are și un alt înțeles decât cel cu care te-ai obișnuit. 

Contractarea în coaching este o modalitate de comunicare în mod clar, în avans, a așteptărilor; comunicare care setează cadrul pentru toate interacțiunile care urmează.

Contactarea este un proces important și în viața de zi-cu-zi deoarece multe probleme și conflicte rezultă dintr-o lipsă de comunicare sau dintr-o comunicare neclară. Obținerea unor așteptări reciproce clare stabilite la începutul oricărei relații vor crea o relație mai durabilă. Deși procesul de contractare este adesea considerat un proces „legal”, el are implicații importante și pentru parteneriatele mai puțin formale: între membru de echipă și lider, între consultant și client, între prieteni și chiar între partenerii de viață.

Care sunt cele 3 așteptări pricipale ale unui coach de echipă?

1. Prima mea așteptare ca și coach de echipă este ca Beneficiarul serviciului să participe la discuția de contractare și să se implice atât în definirea succesului procesului cât și în măsurarea progresului echipei.

2. Cea de-a doua este ca Beneficiarul să-mi permită facilitarea unei contractări a așteptărilor dintre acesta și echipa ”țintă”.

Fără o contractare clară a rolurilor și responsabilităților și a așteptărilor reciproce în care să fie implicate de la început toate părțile sistemului, ecologia întregului proces este profund afectată. Iar rezultatele de cele mai multe ori sunt mult sub așteptări sau nu apar deloc.

Pentru că procesul de contractare este unul cu care clientul nu este obișnuit și pentru că niciodată nu pot estima cât durează până „încep” prima întâlnire de coaching de echipă, atât durata procesului cât și costul serviciului sunt greu de estimat în avans, înainte să am informații despre sistemul clientului.

3. A treia așteptare a mea din etapa de contractare este ca Beneficiarul, sau un reprezentant numit de acesta, să fie de acord să participe atât la a co-crearea planului fiecărei intervenții precum și la sesiunile retrospective de după fiecare ședință de coaching. Rolul său va fi să evalueze progresului echipei și să-și asume responsabilitatea să continue procesul de coaching până la apariția rezultatelor. Sau să-mi comunice că vrea să înceteze colaborarea cu mine și să-mi spună care sunt motivele acestei decizii. Aceasta este o altă caracteristică a procesului de coaching de echipă care face imposibilă determinarea duratei acestuia doar de către coach.

O contractare ecologică este un proces profund relațional și un prim indicator de succes al procesului de coaching de echipă.

Time for coaching

Și acum … „încotro”?

Sper din tot sufletul că acum îți este mai clar ce este coachingul de echipă și care sunt câteva dintre particularitățile acestui tip de relație. Și ca orice tip de relație umană necesită timp și energie. Și bani. Însă nu este pentru oricine și nici nu este un remediu universal. Nu tote problemele unei echipe pot fi rezolvate prin coaching.

Dacă îți dorești să experimentezi o astfel de relație, te invit să mă contactezi pe mobil 0723.260.552 sau pe mail la adresa marian.opran@magic-coaching.ro